Intrebari frecvente


CEASS (Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate) arata la fel in toate statele membre?

Da, toate statele membre folosesc acelasi design, care cuprinde simbolul european. Scopul este ca CEASS sa fie recunoscut imediat de catre furnizorii de servicii medicale (medici, farmacisti, etc.). CEASS contine anumite informatii obligatorii, prezentate intr-un mod standardizat pentru ca CEASS sa poata fi citit, indiferent de limba posesorului. Acest design standard este obligatoriu doar pentru una dintre fetele CEASS. Statele membre sunt libere sa aleaga design-ul pe care il doresc pentru cealalta parte.

Romania trebuie sa decida cum va arata CEASS roman si ce informatie va fi scrisa pe card. CEASS roman va avea imprimat pe el:

  1. Numele si prenumele asiguratului;
  2. Codul numeric personal;
  3. Data de nastere a asiguratului;
  4. Data de expirare a cardului;
  5. Codul Organizatiei Internationale Standard al statului care emite cardul;
  6. Numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate emitente;
  7. Numarul cardului.

Ingrijiri suportate (de CEASS)

Tipul de ingrijiri suportate sunt "prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii pe teritoriul unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata" (Articolul 22(1)(a) din Regulamentul 1408/71). Acest concept a fost definit ca "prestatii acordate pentru ca persoana asigurata sa nu fie fortata sa se intoarca acasa si sa-si poata continua sederea in conditii medicale sigure" (CASSLM Decizia nr. 194). Acest lucru se aplica tuturor posesorilor de card - pensionari, turisti, etc.

NB: persoanele care calatoresc in Europa pentru a urma un tratament in alta tara decat tara in care sunt asigurate nu sunt acoperite de card.

CEASS contine informatii medicale despre posesor?

Scopul CEASS este de a facilita accesul la ingrijiri medicale in timpul sederii temporare a posesorului CEASS in alt stat membru si accelerarea rambursarii costurilor implicate. CEASS nu contine alte informatii medicale despre posesor (grupa de sange, boli preexistente etc.).

Cine are dreptul de a detine CEASS?

Orice persoana asigurata sau acoperita de sistemul de securitate sociala din orice stat membru are dreptul de a detine CEASS. Cum CEASS acopera doar posesorul, fiecare membru al familiei trebuie sa detina propriul card.

Ce tari sunt implicate?

Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia si Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

Incepand cu 1 Ianuarie 2007, dupa ce titlul IX "Cardul European de asigurari sociale de sanatate" a Legii 95/2006 va intra in vigoare, Romania se va alatura listei de mai sus.

Cand a fost introdus CEASS?

CEASS a fost introdus progresiv de la 1 Iunie 2004 pana la 31 Decembrie 2005. Incepand cu 1 Ianuarie 2006 a fost emis si este recunoscut in toate tarile enumerate mai sus. In Romania, CEASS va fi disponibil dupa aderarea la UE.

De unde pot sa obtin mai multe informatii si de unde pot obtine un Card European de Asigurari Sociale de Sanatate?

Intotdeauna trebuie sa contactati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de care apartineti. Fiecare stat membru poate sa decida cum organizeaza distribuirea CEASS in teritoriul propriu.

Daca merg in vacanta in alt stat membru fara nici un document, ce se va intampla daca am nevoie de tratament medical?

Daca este cazul, bineinteles ca veti primi tratamentul necesar care sa va permita sa va continuati vacanta fara a va intoarce acasa pentru tratament. Totusi nu uitati ca aceste documente nu numai ca va faciliteaza accesul la ingrijiri medicale la fata locului, de vreme ce va garanteaza ca veti primi tratament conform regulilor statului membru pe care il vizitati, dar va garanteaza de asemenea rambursarea imediata, sau cel putin la scurt timp dupa intoarcerea acasa, a cheltuielilor pe care s-ar putea sa fiti nevoit sa le platit la fata locului. De aceea sunteti sfatuit sa aveti la dumneavoastra Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate sau documentul inlocuitor de fiecare data cand calatoriti in orice stat membru al Spatiului Economic European ( Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) sau in Elvetia, fie din motive personale sau profesionale.

In timpul vizitei imi dau seama ca am uitat sau mi-am pierdut cardul. Ce ar trebui sa fac?

Daca v-ati uitat sau v-ati pierdut cardul, in functie de dispozitiile care vor fi in vigoare dupa aderarea Romaniei la UE, puteti sa-i cereti institutiei dumneavoastra de asigurari de sanatate sa va trimita prin fax sau prin email certificatul inlocuitor provizoriu. Acesta este echivalent cu CEASS si va ofera aceleasi drepturi la ingrijiri de sanatate si de rambursare a cheltuielilor asociate care intervin in timpul sederii dumneavoastra temporare in alt stat membru. Acest lucru este recomandat in special daca trebuie sa fiti internat in spital.

Un doctor poate sa refuze sa ma trateze daca mi-am uitat Cardul European de Asigurari de Sanatate?

Conform eticii medicale, un doctor nu poate sa refuze sa va trateze daca starea dumneavoastra de sanatate necesita tratament. Faptul ca nu puteti sa ii aratati cardul nu ar trebui sa aiba nici un efect asupra tratamentului medical. Totusi, nu aveti nici o garantie ca in acest caz cheltuielile va vor fi rambursate in aceleasi conditii ca si in cazul in care ati fi putut sa va demonstrati statutul de asigurat prin prezentarea Cardului European de Asigurari de Sanatate sau a unui document echivalent. Doctorul sau centrul medical ar putea sa va ceara sa platiti toate cheltuielile sau sa platiti o parte din cheltuielile pe care o persoana asigurata din acelasi stat membru nu ar trebui sa la plateasca. In caz de urgenta, institutia dumneavoastra de asigurari de sanatate ar putea sa va ajute, trimitandu-va pe fax sau email certificatul inlocuitor provizoriu.

Casa de Asigurari de Sanatate refuza sa-mi elibereze CEASS. Ce pot sa fac?

Trebuie sa fiti asigurat (si toate taxele cerute sa fie platite) pentru a putea primi CEASS. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate este obligata sa va emita un CEASS sau cel putin un certificat inlocuitor provizoriu daca CEASS nu este disponibil imediat. CJAS trebuie sa va emita unul dintre aceste documente pentru ca dumneavoastra sa puteti calatori in spatiul SEE si Elvetia fara nici o grija.

Ma gandesc ca merg in alt stat membru pentru tratament medical. Pot sa folosesc Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate in acest caz?

Nu. Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate acopera doar ingrijirile medicale care "devin necesare din punct de vedere medical in timpul sederii pe teritoriul altui stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata prevazuta a sederii". Cu alte cuvinte, aveti dreptul la orice tratament medical si ingrijiri pe care starea dumneavoastra de sanatate le necesita pentru ca dumneavoastra sa puteti sa va continuati sejurul in conditii medicale sigure. Asadar nu veti fi obligat sa va scurtati vizita pentru a va intoarce in tara pentru a urma tratamentul. Totusi, Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate nu va acoperi cheltuielile daca mergeti in alt stat membru cu scopul precis de a beneficia de tratament medical. Daca doriti ca, cheltuielile tratamentului dumneavoastra sa fie suportate in conditiile stabilite de Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate sociala, trebuie ca mai intai sa obtineti acordul institutiei de asigurare de sanatate - Formularul E 112 - (Articolul 22(2) a Regulamentului 1408/71)

In strainatate pot sa-mi aleg doctorul?

Puteti sa va folositi CEASS daca mergeti la un furnizor de ingrijiri medicale acoperit de regimul de securitate sociala potrivit legii din statul gazda. Daca mergeti la un doctor sau la o clinica privata nu veti putea folosi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate.

Pentru mai multe informatii puteti vizualiza nota Comisiei Administrative de Securitate Sociala pentru Lucratorii Migranti intitulata "Drepturile si obligatiile posesorilor CEASS sau certificatului inlocuitor provizoriu urmare amendarii articolelor 22(1)(a)(i), 25(1)(a) and 31(1)(a)"