Pana cānd Romānia va adera la Uniunea Europeana, va trebui sa incheiati o asigurare privata de sanatate atunci cānd calatoriti in strainatate, in cazul in care tara pe care planuiti sa o vizitati nu a incheiat un acord bilateral cu Romānia. Acest lucru este valabil pentru toti cetatenii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Totusi, acea asigurare privata de sanatate acopera doar ingrijirile de urgenta.

Vestea buna este ca dupa aderarea Romāniei la Uniunea Europeana - daca sunteti asigurat in sistemul romanesc de asigurari sociale de sanatate - veti avea dreptul sa primiti Cardul European de Asigurari de Sociale de Sanatate. Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) va ofera dreptul de a primi servicii medicale necesare in timpul sederii dumneavoastra temporare intr-o tara membra a Uniunii Europene. Cardul va permite accesul la serviciile medicale furnizate in majoritatea cazurilor in sistemul public si veti fi tratat la fel ca o persoana "asigurata" care locuieste in tara pe care o vizitati.

Nu uitati:S-ar putea ca acesta sa nu acopere toate prestatiile pe care dumneavoastra v-ati astepta sa le primiti gratuit de la Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate din Romānia. S-ar putea sa trebuiasca sa contribuiti la costul ingrijirilor medicale. (De exemplu, in Germania, daca rezidentii germani trebuie sa co-plateasca 10 Euro pentru fiecare zi de spitalizare pentru primele 20 zile de spitalizare pe an, rezidentii romani vor trebui sa plateasca aceeasi suma daca se intāmpla ca ei sa fie spitalizati in Germania in timpul sederii lor temporare).
De asemenea in anumite state membre, prestatiile medicale se platesc de catre dumneavoastra si cererea de rambursare a banilor o veti face catre casa locala de asigurari de sanatate. Totusi, doar furnizorii de servicii medicale care au incheiat contracte cu sistemul lor de asigurari sociale de sanatate recunosc CEASS. Daca apelati la serviciile unui medic privat, veti plati, dar s-ar putea sa aveti dreptul la o rambursare partiala a cheltuielilor.

Acest card va fi eliberat de catre Casa de Asigurari de Sanatate la care sunteti asigurat. Pentru a primi CEASS trebuie sa faceti o cerere catre asigurator (CAS). Acesta va analiza cererea dumneavoastra si daca sunteti asigurat veti primi cardul in 7 zile de la data depunerii cererii. Cardul este valabil sase luni si nu se elibereaza gratuit. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a stabilit o taxa de eliberare a cardului in valoare de 2,1 RON. In circumstante exceptionale, daca CEASS nu este disponibil si dumneavoastra trebuie sa calatoriti in una din tarile Uniunii Europene, in cazul in care veti avea nevoie de asistenta medicala pe perioada sederii temporare, CAS la care sunteti asigurat va va elibera un certificat inlocuitor provizoriu valabil pe perioada sederii dumneavoastra temporare.

CEASS se elibereaza individual, pentru fiecare membru al familiei in parte.

De ce as solicita Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate?